Overzicht van Huidafwijkingen


Blaren (Bullea)

Blaren zijn met vocht gevulde blaasjes, net onder de opperhuid. Ze worden veroorzaakt door druk of wrijving van kleding of te nauwe schoenen. Blaarvorming op de voet kunt u zien als een directe verdediging van de huid. Blaren zijn een veel voorkomend probleem bij sporters.

Meer informatie


Droge huid

De huid bevat een bepaalde hoeveelheid vocht die nodig is om de huid soepel te houden en bestand te maken tegen verschillende soorten druk en invloeden van buitenaf.
De hydratatie van de huid kan afnemen
zodat de huid op uw voeten droog wordt en eelt gaat vormen. De oorzaken variëren.

Meer informatie


Eelt (Callus of Hyperkeratosis)

Het vormen van eelt is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen. Eelt is een beschermende verdikking van de huid die ontstaat door abnormale druk en wrijving. Eelt vindt u meestal onder de bal van de voet en op de hiel. Deze plaatsen dragen de meeste druk tijdens het staan en lopen. Wanneer het eelt dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid en ontstaat pijn.

Meer informatie


Huidschimmel (Mycose) voetschimmel (Tinea Pedis)

Huidschimmel wordt ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Als de schimmel op uw voeten zit, noemen wij dit een voetschimmel (Tinea Pedis).

Voetschimmel wordt in de volksmond ook wel zwemmerseczeem genoemd. Die naam is verwarrend en niet juist. Een schimmelinfectie is geen eczeem. Voetschimmel is besmettelijk. Schimmels tasten de hoornlaag aan waardoor de huid gaat loslaten. Dat ziet u aan schilferende plekjes en kloven tussen de tenen. Er komen blaasjes waar helder vocht uitkomt. Het jeukt en ruikt vaak onaangenaam.

Meer informatie


Kloven (Raghade)

Kloven zijn barsten of diepe scheuren in droge huid, in hard en droog eelt, meestal aan de hiel, of juist in een vochtige huid zoals tussen de tenen bij een schimmelinfectie. Kloven aan de hiel lijken soms dikker te zijn, terwijl het een dunne laag eelt is. Vaak bij het op blote voeten lopen, slippers of door het dragen van schoenen waar het heilpolster iets over de zool buigt. Randen van de kloven zijn hard terwijl de huid in de diepte dun en kwetsbaar is en makkelijk gaat bloeden.

Meer informatie


Likdoorn (Clavus)

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt, in een kegelvorm met de punt naar binnen. Door de kegelvorm doet de likdoorn pijn als men er op drukt. Bij een constante druk of irritatie kan een likdoorn zelfs gaan ontsteken.

Meer informatie


Putjeszolen

Putjeszolen is een onschuldige aandoening van de voetzolen bij mensen die veel last hebben van overmatig zweten (hyperhidrosis) van de voeten. Bij putjeszolen is (een deel van) de eeltlaag van de voetzolen wit verkleurd en zijn er oppervlakkige putjes zichtbaar van 1-2 mm. Het lijkt alsof deze putjes uit de eeltlaag geponsd zijn. Er is meestal ook sprake van een onaangename geur.

Meer informatie


Voeteczeem

Voeteczeem is een allergische ontstekingsreactie. Contactallergie is de veroorzaker. Allergie aan de voeten komt veel voor. U heeft jeuk aan de voet. De huid is rood en uw voet is bedekt met blaasjes, korstjes en ontstekingen. Soms gaan de blaasjes lekken. Het wordt dan nattend eczeem genoemd. Daarna drogen ze op en wordt de huid schilferig, droog en stug. Later wordt de huid dikker en ontstaan er vaak kloven. Slecht ventilerend schoeisel en sokken van synthetisch materiaal verergeren eczeem aan de voeten.

Meer informatie


Voetwond, voetzweer (Ulcus)

Twee belangrijke oorzaken van voetwonden zijn zenuwbeschadiging en een slechte doorbloeding van benen en voeten. In combinatie met druk ontstaat een wond. Meestal is het een combinatie van oorzaken.

Een wondje op of onder de voet geneest doorgaans vanzelf. Maar als wondjes pijnlijk blijven en gaan zweren, of niet willen helen, is er meer aan de hand.

Meer informatie


Voetwratten (Verruca)

Een gewone voetwrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat. Voetwratten worden, net als wratten op andere plaatsen van het lichaam, veroorzaakt door een virusaandoening.

Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijwaartse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt.

Meer informatie


Zweetvoeten

Zweet gaat onaangenaam ruiken doordat het een reactie aangaat met stoffen op de huid. Door het opsluiten van de voeten door sokken en schoenen krijgt dit proces meer de kans zich te ontwikkelen.

Zweetvoeten behandelt u niet alleen om de vervelende geur kwijt te raken. Door constant vochtige voeten beschadigt de huid en krijgen huid- en nagelschimmels alle kans zich te nestelen in deze warme en vochtige omgeving.

Meer informatie

 Pedicure
StapGoed


Manon Smulders
06 53 72 89 72
info@stapgoed.nl