Overzicht Algemene Klachten


Achillespees (Tendinitis Achillis)

Achillespees ontsteking (tendinitis) is een veel voorkomende aandoening die pijn veroorzaakt aan de achterzijde van het been vlak boven de hiel.
De achillespees is de grootste en dikste pees in het lichaam. Hij verbindt uw kuitspieren met het hielbeen en wordt gebruikt om te lopen, rennen en springen. Hoewel de achillespees grote krachten kan weerstaan bij het lopen en rennen is hij ook vatbaar voor tendinitis, een aandoening die wordt veroorzaakt door overmatig gebruik en degeneratie (slijtage van de pees).
Een kenmerk van achillespees ontsteking is dat het niet gerelateerd is aan een specifiek letsel. Het probleem is het gevolg van repetitieve (zich herhalende) belasting van de pees.

Meer informatie


Artrose

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit; het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Ook kunnen zenuwen bekneld raken, dat pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies veroorzaakt.

Meer informatie


Beenlengteverschil

Een beenlengteverschil houdt in dat de afstand tussen het bekken en de enkel in het ene been anders is dan in het andere been. Dit komt vaak voor. Bij hoofdpijn, rug- en nekklachten zou u niet meteen aan een beenlengteverschil denken. Toch zijn dat ongemakken die er wel degelijk mee te maken kunnen hebben. Pijn en spanning op knieën, heup en rug zijn de belangrijkste klachten. 

Meer informatie


Botzwelling (Exostose)

Exostose of botzwelling is letterlijk een uitgroei van bot. Het is een plaatselijke botuitstulping die in alle beenderen kan voorkomen. Exostose aan de achterkant van de hiel is een pijnlijke zaak. Door druk en irritatie op het hielbot groeit er een botuitsteeksel en er ontstaat een knobbel op de hiel. Meestal is de oorzaak strak sluitend schoeisel, te kleine schoenen of een te hard hielstuk. Het hielbeen kantelt wat achterover. Daardoor ontstaat wrijving en irritatie van de huid.

Meer informatie


Dikke voeten, dikke enkels (Oedeem)

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Door het vasthouden van vocht zwelt het lichaamsdeel op. Enkele plaatsen waar oedeem vaak ontstaat zijn de voeten, enkels, benen, de buik en de longen.

Als de bloedvaten in uw benen het bloed niet goed afvoeren richting uw hart, krijgt u oedeem, ook wel vochtophoping of waterzucht genoemd. Door de zwaartekracht zakt het overtollige vocht naar beneden. Het hoopt zich vooral op in uw onderlichaam. Zo krijgt u gezwollen voeten, enkels en soms ook opgezette benen.

Meer informatie


Enkelklachten

Het enkelgewricht is een ingewikkeld scharnier en vormt de verbinding tussen voet, scheenbeen en kuitbeen. Sterke banden en pezen houden alles op zijn plaats. Ze zorgen voor zowel beweeglijkheid als stabiliteit. Een verzwikte of verstuikte enkel is een blessure die veel voorkomt. Het gebeurt bij een misstap of lopen op een hobbelige weg. Vooral bij intensieve zaalsport is het risico op een gescheurde enkelband groot. Reumatische aandoeningen als jicht maken de enkel ook instabiel

Meer informatie


Hielpijn (Hielspoor of peesplaatontsteking)

Het is soms moeilijk om klachten van hielspoor en peesplaatontsteking van elkaar te onderscheiden, omdat ze nagenoeg dezelfde symptomen hebben en zich op dezelfde plaats manifesteren. Meestal is er een scherpe pijn bij het staan en een branderig of zeurende en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn karakteristiek, zoals bij veel peesontstekingen, evenals de startpijn gedurende de eerste meters lopen.

Meer informatie


Hielpijn bij kinderen (Morbus Sever)

Morbus Sever komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen 8 en 13 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen in deze leeftijdscategorie komen bij belasting van het hielbeen soms onregelmatigheden in die nog niet volgroeide groeischijf voor. Druk op het hielbeen bij het stoten van de voet en veel springen veroorzaken dan pijn en zelfs enige zwelling van de achterzijde van de voet (de hiel).

Meer informatie


Koude voeten

Veel mensen hebben regelmatig last van koude voeten, ook in de zomer. Over het algemeen ligt de oorzaak bij een slechte doorbloeding van de voeten, maar ook het dragen van verkeerde schoenen of sokken kan ertoe aanleiding geven. Beweging en massage stimuleert de bloedsomloop van de voeten

Wintervoeten is niet helemaal hetzelfde als het hebben van koude voeten. Bij echte wintervoeten is er sprake van pijnlijke, rode bultjes aan de voeten die ontstaan doordat de bloedvaten zich slecht aanpassen aan de temperatuurschommelingen die optreden door het verschil tussen binnen- en buitentemperaturen. Ook is er veelal sprake van jeuk.

Meer informatie


Over beweeglijkheid (Hypermobiliteit of Hyperlaxiteit)

Mensen met hypermobiliteit zijn bijzonder lenig. Ze kunnen hun gewrichten zoals tenen, vingers, ellebogen en knieën verder doorbuigen dan de meeste mensen. Bij hypermobiliteit zijn de gewrichten buitengewoon elastisch doordat kapsels en banden minder stevig zijn dan normaal. Ze rekken gemakkelijk mee bij het aanspannen. Het is geen afwijking of een ziekte maar een eigenschap waarmee u probleemloos oud kan worden.

Meer informatie


Scheenbeenklacht (MTTS of Shin Splints)

MTSS, Mediaal Tibiaal Stress Syndroom is de verzamelterm voor allerlei klachten en pijn rondom de schenen. Bij sporters en hardlopers een bekendste blessure. Er zijn meerdere oorzaken maar altijd speelt overbelasting een rol. Bij langdurige overbelasting ontstaan Shin Splints.

Meer informatie


Slijtage van de knie (patella)

Kniepijn heeft te maken met overbelasting, sporten of ouderdom. Knieklachten op latere leeftijd zijn meestal het gevolg van artrose, ofwel slijtage doordat de kwaliteit van het kraakbeen vermindert. Of omdat stukjes kraakbeen loslaten die een ontsteking veroorzaken. Ook jongeren kunnen met knieklachten te maken krijgen. Bijvoorbeeld door een harde klap tegen de knie bij het sporten of zomaar een plotselinge beweging.

Meer informatie


Voorvoetklachten (Metatarsalgie)

Metatarsalgie is een brede benaming voor voorvoetklachten. Vaak begint dit met stekende pijn in de bal van de voet bij staan, wandelen en sporten of een branderig gevoel.

Meer informatie


Zenuwbeknelling (Mortonse Neuralgie)

Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan hij opzwellen waardoor de kans groter wordt om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten

Vaak is een afwijkende voetstand de reden voor het begin van de klachten. Verschillende activiteiten, zoals rennen, tennis, voetbal of het gebruik van strak zittende schoenen of lopen op hoge hakken, kunnen neuralgische (zenuw) klachten veroorzaken.

Meer informatie

 Pedicure
StapGoed


Manon Smulders
06 53 72 89 72
info@stapgoed.nl