Overzicht van Nagelafwijkingen


Blauwe nagel (Subunguinaal haematoom)

Blauwe nagel (subunguinaal haematoom) is een opeenhoping van bloed onder de nagel. Meestal na een klap op de nagel, nadat een teen of vinger heeft klemgezeten of bij niet goed passende schoenen.

De bloeduitstorting onder de nagel is zichtbaar als een blauwe- tot zwarte vlek. Bij grote bloeduitstortingen beslaat dit de hele nagel.

Meer informatie


Botwoekering onder de nagel (Exostosis subunguinalis)

Exostosis subunguinalis is botwoekering onder de nagel waardoor de nagel omhoog gedrukt wordt, wat pijn veroorzaakt. Door overmatige prikkeling van het bot, door bijvoorbeeld onjuist schoeisel, kan zich in het onderliggende botstuk beengroei ontwikkelen. Vaak is een chronisch trauma of bot beschadig de oorzaak. De pijn lijkt op die van een likdoorn onder de nagel en het zicht kan verward worden met een klauwnagel.

Meer informatie


Dwangnagel (Nijnagel)

Dwangnagel/nijnagel is een extra nagelstuk dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Soms is het ook een inscheuring van de huid langs de nagelriem. Het kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door een trauma (klap of stoot). Soms ziet u dit als gevolg van een wigexcissie(operatie van een ingegroeide nagel). Het komt het meest voor aan de buitenkant van de nagel van de kleine teen.

Meer informatie


Gespleten nagel Onychorhexis-Onychoshisis

Gespleten nagel/onychorhexis (een in de lengterichting gespleten nagel) en onychoschisis (een in de breedterichting gespleten nagel) heeft een ruw en onregelmatig oppervalk met in het midden een lengte- of breedtegroef.

Bijna iedereen heeft wel eens last van gespleten nagels. Vaak is dit geen reden tot zorgen, maar gespleten nagels kunnen wel vervelend zijn. Ze zien er onverzorgd uit en onbehandeld kunnen de oneffenheden voor ontstekingen zorgen of een ingroeiende nagel tot gevolg hebben.

Meer informatie


Hoornnagel (Onychausis)-Kalknagel (Unguis callosus)

Een hoornnagel (onychausis) ook wel kalknagel genoemd (unguis callosus) genoemd, is een verdikte nagelplaat waarbij meerdere hoornlagen over elkaar heen groeien.

Een hoornnagel ontstaat door afwijkende werking van de nagelwortel. Doordat verschillende hoornlagen dakpansgewijs over elkaar heen groeien ontstaat een verdikte nagelplaat.
De nagel wordt hierdoor steeds minder doorzichtig, krijgt een gele tot bruinachtige kleur en kan een grillige vorm aannemen. De lengtegroei wordt sterk geremd maar het is een gezonde verdikte nagel.

In tegenstelling tot schimmelnagel is de hoornnagel niet besmettelijk.

Meer informatie


Ingroeiende teennagel (Pseudo Unguis Incarnatus)

Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teennagel) is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd of te kort knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.

Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
Als u niks doet aan een ingroeiende teennagel wordt het op den duur een ingegroeide teennagel met alle gevolgen van dien.

Meer informatie


Ingegroeide teennagel (Unguis incarnatus)

Bij een ingegroeide teennagel groeit het puntje van de teennagel in het nagelbed. De teen wordt rood een pijnlijk en er kan “wild vlees’ ontstaan. In het ergste geval kan het gaan ontsteken. Een ingegroeide nagel zorgt voor veel pijn wat lopen moeilijker maakt.

Meer informatie


Lepeltjesnagel (Koilonychia)

Lepeltjesnagel/koilonychia is de term voor holle nagel of spoon nails. Holle vorm van een of enkele nagels. Lepeltjesnagels zijn nagels die een afwijkende vorm hebben. In plaats van een licht bolle kromming van de nagelplaat is er nu sprake van een juist iets 'verzonken' deel van de nagelplaat in het midden die dan naar de nagelwallen weer iets omhoog loopt. De nagelplaat is vaak ook iets dunner dan normaal.

Meer informatie


Likdoorn onder de nagel (Clavus subunguinalis)

Clavus subunguinalis is een zeer pijnlijke likdoorn onder de nagel, die bijvoorbeeld ontstaat door onjuist schoeisel en/of onjuiste afwikkeling, stand afwijkingen van de voet- of teen en dergelijke. Door de druk op de nagel ontstaat eelt tussen de nagel en nagelbed dat naar binnen groeit en een likdoorn vormt.

Meer informatie


Loslatende nagel (Onycholysis of onychonmadesis)

Als een nagel loslaat wordt deze wit van kleur. Het loslaten van de nagel ontstaat heel langzaam. Het begint bij een abnormale loslating aan het vrije uiteinde van de nagel. Soms gebeurt dit in opwaartse richting en vertoont de nagel een dwarse groef (horizontaal). De ruimte onder de vrije rand wordt opgevuld met verhoornde huidlagen.

Meer informatie


Psoriasisnagel (Onychopsoriasis)

Psoriasis is een huidaandoening die ook nagels kan aantasten. Bij 10-50% van de patiënten met huidpsoriasis is dit terug te zien aan de nagels. Verschijnselen van een psoriasis nagel (onychopsoriasis) zijn heel verschillend. Vaak ziet u putjes in de nagelplaat, maar de nagel kan ook verdikt zijn, of loslaten. Soms zijn er olieachtige vlekken in de nagelplaat aanwezig.

Veelgemaakte fout is deze nagel te zien als schimmelnagel.

Meer informatie


Ramshoornnagel (Onychogryphossi)

Onychogryphosis of klauwnagel is een afwijkende groei of vergroeiing van de nagels, meestal ter hoogte van de grote teen. Ongeveer vijf procent van de bevolking heeft klauwnagels. De verschijnselen lijken op die van een schimmelinfectie. De nagels hebben groeven en ribbels met vale geelbruine kleur, ze zijn vaak verdikt en hebben een gekromde vorm als een klauw of hoorn bij een dier doordat ze aan één kant sneller groeien.

Meer informatie


Schimmelnagel (Onychomycosi)

Naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels. Met name ouderen, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) en mensen met een lage weerstand lopen verhoogd kans op het krijgen van schimmelnagels, ook wel mycosenagels genoemd (in de volksmond wordt vaak gesproken over kalknagels).

Meer informatie


Stootnagel (Unguis Pulsus)

Stootnagel of Traumanagel is een korte nagel die aan de teentoppen tegen de huid aan stoot.

Meer informatie


Teveel hoornstof onder de nagel (Hyperkeratosis subunguialis)

In dit geval is er spraken van eelt onder de nagel, er vormt zich veel hoornstof tussen de nagelplaat en het nagelbed. Dit is vaak een bijkomstigheid bij nagelafwijkingen als een tunnel- of schimmelnagel. De nagel zelf hoeft niet verdikt te zijn.

Meer informatie


Tunnelnagel (Unguis Teluaris)

Tunnelnagel/unguis teluaris is een bolle of sterk gebogen of rond groeiende nagel in de breedte. Hierdoor oefent de nagel veel druk uit in de nagelwal en neigt deze makkelijk tot ingroeien. Soms kan het uiteinde zelfs het onderliggende weefsel samenknijpen.

Meer informatie


Witte nagel (Leukonychia)

leukonychia betekent witte nagel. Er bestaan verschillende vormen van, variërende van enkele witte stippen (leukonychia punctata), vlekjes, of strepen (leukonychia striata) tot een compleet witte nagel (leukonychia totalis).
De oorzaak is een milde verhoorningsstoornis (parakeratose). Dit kan ontstaan door te ruw terugduwen van de nagelriem, nierziekten, hartinfarct, infectieziekten, auto-immuunziekten en jicht. De witte vlekken groeien mee met de nagel en verdwijnen niet als er druk op de nagel wordt uitgeoefend.

Niet te verwarren met schimmelinfectie.

Meer informatie

 Pedicure
StapGoed


Manon Smulders
06 53 72 89 72
info@stapgoed.nl