Pijn aan de teen (oorzaken & oplossingen)


Pijn aan de teen door jicht

Jicht is een gewrichtsontsteking door neerslaan van urinezuur of calciumfosfaat. Jicht doet zich meestal voor in de grote teen en wordt gekenmerkt door aanvalsgewijze pijn in de grote teen. Bij jicht in de grote teen is het teengewricht rood, gezwollen, warm en pijnlijk; vooral bewegen doet veel pijn. Soms is er sprake van koorts of jichtknobbels.

Oplossing: Rust, afkoelen en ontstekingsremmers.


Slijtage aan het teengewricht (artrose)

Slijtage van het teengewricht (artrose) kan een Hallux Rigidus veroorzaken. Dit houdt in dat het grote teengewricht (hallux) stijf (rigide) is. Artrose van de tenen ontstaat vaak na een breuk of ontsteking.

Oplossing: Bij een Hallux Rigidus kunnen ontstekingsremmers en aangepaste schoenen uitkomst bieden. Als deze niet aanslaan, is doorgaans cheilectomie nodig; hierbij wordt het teengewricht operatief schoongemaakt.


Voetschimmel tussen de tenen (zwemmerseczeem)

Als een schimmel zich tussen de tenen nestelt, ontstaat een plaatselijke schimmelinfectie. Voetschimmel gaat gepaard met jeuk, vochtige, witte afschilfering van de huid tussen de tenen, kloofjes en blaasjeseczeem.

Oplossing: Als pijn aan de teen wordt veroorzaakt door een schimmel tussen de tenen, dan kan een antischimmelmiddel uitkomst bieden. Zorg wel dat ook de schoenen schimmelvrij gemaakt worden met een antischimmelspray.


Pijn aan de grote teen door een standsafwijking

Hallux Valgus is een standsafwijking waarbij de grote teen een hoek naar binnen maakt. Dit kan hevige pijn aan de grote teen veroorzaken en uiteindelijk leiden tot een slijmbeursontsteking. Meestal ontstaat pijn vanwege een standsafwijking door strak of smal schoeisel of hoge hakken.

Oplossing: Vaak zijn speciale schoenen, steunzolen en spalken voldoende. Soms is een operatie (osteotomie) vereist.


Pijnlijke, ontstoken teen door bacterie

Als een stafylokokkenbacterie in de teen terechtkomt, kan een bacteriële infectie ontstaan. Gevolg: hevige, kloppende pijn in de teen, roodheid en zwelling. Uit eventuele wondjes komt pus; soms zit de abces (nog) onderhuids, waardoor een bult zichtbaar is. Een ontstoken, pijnlijke teen ontstaat vaak door het verkeerd knippen van de nagels (kort, lang, schuin, onvoorzichtig e.a.) of door een ingegroeide teennagel.

Oplossing: Zorg dat u uw nagels niet te kort knipt en geen hoekjes van de nagel knipt. Laat anders de pedicure uw nagels verzorgen.


Pijn aan teen door ingegroeide teennagel

Als een nagel tot diep in het zachte teenweefsel groeit, veroorzaakt deze een hevige pijn in de teen. De huid van de teen wordt rood, strakgespannen en glanzend, en vooral druk op de teen doet helse pijn.

Ingroei van teennagels ontstaat vaak door smal schoeisel, afgerafelde teennagels of natte, weke voeten en door het verkeerd knippen van de nagel.

Oplossing: Ga voor ingroeiende of ingegroeide teennagels eerst naar de pedicure. Wellicht kan deze het probleem oplossen en kan een wigexcisie via de huisarts worden voorkomen.


Pijnlijke teen door schimmelnagel, kalknagel of hoornnagel

Een hoornnagel is een verdikte nagel door keratine-afzetting. Een schimmelnagel is een gelige, vervormde nagel door een schimmelinfectie. Beide worden ook wel “kalknagel” genoemd. Als een kalknagel afrafelt, afbreekt, inscheurt, ingroeit of de nagelriem irriteert, kan pijn rond de nagel (en dus in de teen) ontstaan.

Oplossing: Pijn door een kalknagel, kan, afhankelijk van de oorzaak, worden verholpen met antischimmelmiddelen en meerdere veil- en freesbehandelingen via de pedicure.


Pijn aan de teen door likdoorn of eksteroog

Als een plekje op de teen onderhevig is aan druk of wrijving, ontstaat daar een likdoorn, eksteroog ofwel een clavus. Een likdoorn veroorzaakt pijn in de teen als deze in het vlees van de teen wordt gedrukt.

Oplossing: Een eksteroog wordt meestal veroorzaakt door te nauwe schoenen. Zorg voor goed zittende schoenen. Zelf kunt u een eksteroog weghalen met een eeltspons, eelt-rasp of speciaal eeltmesje of likdoornpleisters. Tevens kan de pedicure voor u de eksteroog verwijderen en daarbij een voetonderzoek doen. Hiermee kan de pedicure u gericht advies geven.


Tenen doen pijn door stijve platvoeten

Voeten staan normaliter in een zogenaamde voetboog, waardoor het midden van de voet “zweeft”. Bij stijve platvoeten rust de hele voet op de grond, waardoor pijn en zwellingen kunnen ontstaan, onder andere in de tenen.

Oplossing: Een voetspecialist of orthopeed kan op maat gemaakte steunzolen aanmeten als pijn in de tenen ontstaat door stijve platvoeten.


Pijn aan de teen door gebroken middenvoetsbeentje

Een gebroken teen houdt in dat het middenvoetsbeentje in de teen doormidden is gebroken of is ingescheurd. Dit kan enorme pijn in de teen veroorzaken. Ook een gekneusde teen kan flink pijn doen; soms zelfs meer dan een breuk. een huisarts kan middels lichamelijk onderzoek en/of een röntgenfoto een breuk of kneuzing vaststellen.

Oplossing: Als pijn in de teen wordt veroorzaakt door een breuk, dan moet u de teen vooral veel rust gunnen, koelen en hoog houden. De gebroken teen wordt vaak gespalkt aan naastgelegen tenen.


Hamerteen

Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen. Hierdoor ontstaat een kromming van de teen en 'hamert' de teen letterlijk op de vloer tijdens het lopen. De klachten ontstaan aan de tweede, derde of vierde teen; niet bij de grote of kleine. Hamertenen zijn heel pijnlijk en kunnen je uit je evenwicht brengen.

Oplossing: Het corrigeren van hamertenen kan met opzetstukjes en zooltjes of met een operatieve ingreep.


Klauwteen

Hamerteen en klauwteen lijken op elkaar maar zijn wel twee verschillende aandoeningen. Klauwtenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes naar beneden gebogen zijn. Het kan u beperken in uw bewegingsvrijheid. De klauwteen is een voorstadium van de hamerteen. Het verschil tussen klauwtenen en hamertenen is dat je klauwtenen weer kunt terugduwen naar de normale positie. De gewrichtjes zijn nog beweeglijk. Bij hamertenen is dat niet meer mogelijk.

Oplossing: Ook het corrigeren van klauwtenen kan met opzetstukjes en zooltjes of met een operatieve ingreep.


Ruiterteen

Groeit je teen over een andere teen heen of er juist onderdoor? Dan noemen we dat een ruiterteen. Met pijn en likdoorns of blaren tussen de tenen als gevolg. Ook hier zijn te kleine schoenen vaak de boosdoener. Maar ruitertenen kunnen ook het gevolg zijn van hallux valgus of reuma.

Oplossing: Steunzolen, ortheses of tape.


Gedraaide vijfde teen

Als de kleine teen naar binnen draait en onder de vierde teen komt te liggen, spreken we van een gedraaide vijfde teen. De onderkant van de teen maakt geen contact meer met de grond. Mensen met een gedraaide vijfde teen hebben vaak pijn. Daarnaast kan er een likdoorn tussen de tenen ontstaan. Meestal is dit een aangeboren afwijking.

Oplossing: Door een podotherapeut aangemeten orthese of een operatie.

 Pedicure
StapGoed


Manon Smulders
06 53 72 89 72
info@stapgoed.nl