Overzicht standafwijking van de tenen


Dropping first

Bij een dropping first wordt in het gewricht tussen het eerste wigvormbeen en het eerste middenvoetsbeentje een knobbel gevormd. Dit komt door beschadiging van het kraakbeen in dat gewricht, waardoor er fixatie ontstaat. De veerkracht in dit gewricht ontbreekt, waardoor de druk van het lichaamsgewicht naar voren verplaatst wordt.

Meer informatie


Gedraaide vijfde teen (Digiti Quinti Varus)

Als de kleine teen naar binnen draait en onder of over de vierde teen komt te liggen, spreken we van een gedraaide vijfde teen. De onderkant van de teen maakt geen contact meer met de grond.

Meer informatie


Hallux Flexus

Bij een hallux flexus is de grote teen naar de grond toe gebogen. Deze vervorming van de grote teen gaat gepaard met instabiliteit van de spieren en dus de gehele voet.

Meer informatie


Hallux Rigidus

Bij een hallux rigidus is de grote teen minder beweeglijk en voelt stijf aan. De pijn zit met name aan de bovenkant van de basis van de grote teen. Bij langere tijd druk kan een exostose (botgroei) ontstaan.

Meer informatie


Hallux Valgus (Afbuigende stand van de grote teen)

Een hallux valgus is een voetafwijking waarbij de grote teen naar buiten wijst en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen.

Meer informatie


Hallux Varus (Aanvoerende stand grote teen)

Hallux Varus is een aandoening waarbij de grote teen naar binnen wijst en het eerste middenvoetsbeentje naar buiten. Dit is het tegenovergestelde van een hallux valgus of bunion.

Meer informatie


Hamertenen (Digitus Malleus)

Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen. Hierdoor ontstaat een kromming van de teen en 'hamert' de teen letterlijk op de vloer tijdens het lopen. De klachten ontstaan aan de tweede, derde of vierde teen en niet bij de grote of kleine teen.

Meer informatie


Krabbelteen-Klauwteen

Klauwtenen komen vaak voor bij alle tenen en ze gaan vaak samen met een holvoet, spasme of reuma. In het begin zijn klauwtenen flexibel maar na verloop van tijd kunnen deze rigide (stijf) worden wat dan voor nog meer ongemak kan zorgen.

In tegenstelling tot de hamerteen zijn klauwtenen zwevende tenen die de grond niet raken.

Meer informatie


Ruiterteen (Digitus superductus)

Een ruiterteen is een teen die over een andere teen heen groeit. Of onder een andere teen door groeit. Het is net een ruiter te paard. De voornaamste oorzaak van een ruiterteen is druk van de schoen op de voorvoet (te kleine schoenen).Het komt ook regelmatig voor als gevolg van een hallux valgus (afwijkende stand van de grote teen). Het is in dit geval de grote teen die de andere tenen tegen elkaar drukt waardoor een ruiterteen kan ontstaan. Een ruiterteen kan ook ontstaan als gevolg van reuma.

Meer informatie

 Pedicure
StapGoed


Manon Smulders
06 53 72 89 72
info@stapgoed.nl